Data: 2006-04-09 19:53:19
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e1bl1e$ndm$1@news.onet.pl...
>> Wyszedł trochę za suchy (jakby gliniasty). Ale bez zakalca. Jest
>> sprężysty. Wyrabialem az ciasto bedzie odstawać od ręki. Czy dodałem za
>> dużo mąki?
>
> Jak gliniasty to nie sprężysty :) masz na myśli może to, że jest dość
> zbity i słabo wyrośnięty,
Właśnie zbity.
może to być wina mąki albo zakwasu jeśli jest jeszcze słaby,
Ciasto powiększyło swoją objętość ponad dwukrotnie więc zakawas był chyba
wystarczająco silny.
> podaj przepis z jakiego korzystałeś przy pieczeniu i ile wyrastałeś chleb
> wtedy będę mogła pomóc coś więcej.
\
Zułyłem kilogram mątki żytniej i wyrabiałem to ala ciągle kleiło się i nie
odstawało od miski. Więc zacząłem dodawać mąkę żytnią razową. Aż przestąło
sie kleić. Może tu leży przyczyna. I chleb jest suchy. Widocznie mąki było
za dużo. ALe jest sycący. Jedna kromka na śniadanie i wystarczy do obiadu
;-)
MP
|