Data: 2001-04-04 07:16:15
Temat: Re: Zaczynamy grillowanie
Od: ewac <e...@p...pulawy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aleksander Kłosiewicz napisał(a):
> Zrobilo się ciepło i nadeszła pora cobyk pogrillować
> Jadę z przyjaciółmi nad jezioro Dobre w sobotę i wydamy sobie pyszny
> obiad z .... dań
> oto jadłospis:
> polędwiczki wieprzowe nadziewane rokpolem, pieczone
> ziemniaki z masełkiem ziołowym, do tego sałata winegret
> jak trochę odpoczniemy to będzie drugie danie:
> pierś z indyka w marynacie jogurtowej z pieczonymi pieczarkami +
> pieczywo czosnkowe, oprócz tego będą pomidory nadziewane fetą i na
> deser banany z praliną
> karmelową. Do tego skrzynka lub 2 piwa i nie wiem jak stamtąd wrócimy.
> pozdr.Alex
> ps. Jak macie jakieś ciekawe przepisy na grilla to podrzućcie, chętnie
> wypróbuję
Polecam następujące danie:
Dość dużą golonkę oczyścić i ugotować w kiszonej kapuście z dodatkiem
pieprzu,soli, liścia laurowego i przyprawą maggi. Do prawie dobrej kapusty
dodać zeszkloną cebulę - ok 2 posiekanych głowek. arzem to jeszcz gotować.
Wyjąć prawie miękką golonkę ale nie rozpadającą się, pokroić w kawałki tak
żeby na każdym było trochę skórki (jeśłi ktoś lubi i patrzy na
odchudzanie).Kapuste po wyjęciu zasmażyć białą zasmażką (a na to zasmażka
powtarzając po OTTO).Kapusta ma byc tak pyszna jak do schabowych ostra,
kwaskawa.Golonkę oprószyć przyprawami tzn papryką i np Chili Corn cayn
firmy Kotanyi, może być tez majerankiem lub bazylią, położyć na grilu i
opiekac z każdej strony do zrumienienia. Na każdy kawałek można pod konieć
grilowania (krótkiego ) położyć plaster ananasa ale nikoniecznie. Podawać
z ciepłą kapustą i pieczywem no i z piwkiem. Smacznego !!!
Och chcialoby się póść teraz pogrilować, a tu trzeba tyrać !!!
z pzdrówkami wiosenno-grilowymi ANIAb
|