Data: 2006-09-06 06:33:30
Temat: Re: Zapasy dyni na "poza sezonem"
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"umywalka_pentagonalna" <...@...pl> wrote in message
news:edlopb$qig$1@news.task.gda.pl...
> Bardzo wszystkim dziękuję. Wygląda na to że wykorzystam pomysł i z
> przechowaniem całej dyni, i ze zrobieniem przecieru.
>
> pozdrawiam,
> umywalka
To daleko nie wszystko - pomarańczowe dynie mają więcej karotenu niż marchew
i bardzo dobrze komponują się z jabłkami, śliwkami czy gruszkami w postaci
marmolad - dodatek dyni jest dowolny, ale jeżeli chce się zachować smak
innego owocu nie powinien być większy niż 20%. I zamiast kupowac dżemy z
konserwantami, zwłaszcza dla dzieci, róbmy domowe marmolady zamykając je w
słoikach - można po pasteryzacji przechowywać je nawet w domu z centralnym
ogrzewaniem. Doskonałe są ciasta z taką marmoladą począwszy od herbatników
sklejonych razem do placków, pierników czy mazurków.
|