Data: 2007-04-12 06:49:05
Temat: Re: Zapytanie?
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Vidar napisał(a):
> Aj aj aj, nie nie nie, halušek nie robi sie w ten sposób!!! (może Ludek
> jeszcze też poratuje, nie wiem czy w czechach są). Jadałem haluški nie
> raz, i nie raz robilismy je w domu z kumplem (słowakiem). Ciasto na
> haluški jest z tartych ziemniaków zmieszanych z mąką (niestety nie mam
> proporcji), które przez odpowiedni cedzak/durszlak (jak wyżej) cedzi się
> na gorącą wodę, co by się ugotowały. Kulki mają mieć ok. 1 cm lub mniej
> średnicy.
Są też podobne kluseczki, strapacka (daszek nad c), pyszne, robione z
surowych ziemniaków z mąką, jedzone ze skwarkami i posypane bryndzą.
Haluski i strapacki jadłam na Słowacji, w Czechach knedle, nie wiem, czy
to przypadek, czy kuchnie regionalne.
Pewnie zaraz odezwie się Ludek, wezwany do tablicy przez poprzednika...
--
pa, BBjk
|