Data: 2011-07-05 19:14:57
Temat: Re: Zasada?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mamy w kuchni do dyspozycji różne kwasy, więc gdy chcemy dokwasić potrawę
> to nie ma problemu. A co w przypadku przeciwnym, gdy mamy coś zbyt
> kwaśnego i chcielibyśmy tę kwaśność zmniejszyć? Jak to zrobić? Czy jest
> jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
To zależy w jakiej potrawie.
Najprościej rozcieńczyć. Tak się zmniejsza ilość kwasu w moszczu na wino.
Inna metoda to dodać coś , co ma mało kwasu.
Np do powideł ze śliwek dodaje się gruszek.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|