Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individua
l.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zgorzkniał mi szpinak - dlaczego?
Date: Wed, 7 Dec 2005 01:47:01 +0100
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 33
Message-ID: <7220237872$20051207014701@ewcia.kloups>
References: <d8jaoe$5bo$1@inews.gazeta.pl> <4...@n...onet.pl>
<37qlf.11276$SY.9821@trnddc06>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net DaxqbC1MiPfwPLuHlF0SUQSyRt9mybz4Usf1NTfNTFhe1UNntX
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <37qlf.11276$SY.9821@trnddc06>
X-Comment-To: eM eL
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254881
Ukryj nagłówki
Le mercredi 7 décembre 2005 ? 01:35:11, dans <37qlf.11276$SY.9821@trnddc06> vous
écriviez :
> A na jakiej to planecie albo w czyjej mitologii kuchennej czosnku sie nie smazy..?
> Bo w wiekszosci kuchni swiata czosnek sie jak najbardziej smazy, czesto nawet na
> bardzo goracym tluszczu etc.
I bardzo krotko... jak wszystkie kuchnie swiata podaja.
> A co do szpinaku, to gorzknieje on przy przechowywaniu, tak wiec winno sie go
> przygotowywac na krotko przed podaniem. Dotyczy to takze dodawania szpinaku do
> potraw gotowanych - nalezy to robic na samym koncu procesu gotowalniczego. A jesli
> juz przechowywac, to nalezy szpinak gotowany przechowywac w naczyniach szklanych,
bo
> inne maja tendencje do reagowania.
Ciekawe, przedwczoraj zrobilam szpinak pod beszamelem, polowa stala w
piecyku do nastepnego dnia, zostala powoli odgrzana i zjedzona
nastepnie ze smakiem.
Poza tym jedna z najbardziej znanych potraw z kuchni zydowskiej z
bliskiego wschodu to szpinak smazony przez okolo 4 godziny (pka?la
albo bka?la). Wiec ta teoria o "krotkim przygotowaniu" jakos malo
pasuje hmmm
Co do starego szpinaku, zgoda : moze tu tkwi sek.
Ewcia
--
Niesz
|