Data: 2012-10-30 09:15:56
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 30 Oct 2012 09:48:01 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1p4foplf73f37$.a6i7ywn9iv1z$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 29 Oct 2012 21:17:09 +0100, u...@d...invalid napisał(a):
>>
>> Owszem, jeśli już porównywać drób tuczony w gospodarstwie, to kaczka ponad
>> kurę, no ale ja nie o kurze mówiłam, lecz o kogutku, a raczej już kapłonku
>> - mięsko niesamowite, nie bez powodu w dawnych czasach ponad kapłona nie
>> było drobiu lepszego i wiem, dlaczego :-)
> Kapłon na rosołek a pularda?
> dla ciekawych:
> http://www.kaplon.eu/index.php?option=com_content&vi
ew=article&id=30&Itemid=222
> pozdrawiam
> Stefan
Fajne, dzięki.
Tyle że takiego 6-kilowego (he he) kapłonka od cioci to ja na 4 takie
porcje dzielę, ile w linkowanym przepisie waży jeden cały :-)
Dla niedowiarków co do tych 6 kg:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkt
y-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjny
ch/woj.-mazowieckie/Kaplon-staropolski-kaplun-starop
olski
Że tu podają do 5? - cóż, ciocia i wujek potrafią lepiej, kapłonki od nich
mają do 6 kg po oskubaniu i wypatroszeniu, ciocia mówi, ze tylko wujek
chodzi je karmić, bo ona się boi - sięgają jej dziobami niemal do pasa :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|