Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55b62d5f$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
<backv7zlmb7x$.1pwwt35i67nv6.dlg@40tude.net>
<1b4ogicnm70m0.1rusyqhmipb4g$.dlg@40tude.net>
<55c33d02$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Fri, 7 Aug 2015 00:26:09 +0200
Message-ID: <7...@4...net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.246.72
X-Trace: 1438899970 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27530 79.191.246.72:6093
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364976
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 6 Aug 2015 12:54:54 +0200, rageofhonor napisał(a):
> Nie mówię o kompletne takim rozpadającym się mięsie jak u jednego wietnamca
> z mojej okolicy. Tu naprawdę nie wiadomo jakie to jest mięso bo ma
> konsystencję ciasta.
Zrozumiałam Twoją wypowiedź, że jednak Ci o takie ciastowate chodzi.
> Chodzi mi o to by mięso nie było strasznie twarde i
> włókniste.
J. w.
> Marynowałem kiedyś długo karkówkę pociętą w cienkie paski i wyszła bardzo
> twarda. Doszedłem do wniosku że przyprawy których użyłem zawierają sól która
> wyciągnęła wodę z mięsa. Potem marynowałem ją krócej jednak efekt nadal nie
> był zadawalający.
>
> Dlatego szukam sposobu marynowania który byłby dobry.
Do marynowania mięsa daje się malutko soli, za to nieco octu jabłkowego
oraz olej/oliwę plus przyprawy aromatyczne - tj. ja tak robię.
Nie mylić z peklowaniem.
Marynatę powyższą robię identycznie jak winegret, koniecznie z małym
dodatkiem cukru, plus do tego jeszcze pasujące do mięsa przyprawy - po czym
zalewam nią mięso w mocnym woreczku foliowym (z atestem do żywności) i
wyduszam powietrze, szczelnie zawiązuję, wkładam do głębokiej miski (chodzi
o zachowanie jak najwiekszego zanurzenia mięsa w marynacie) i do lodówki na
24-48 h, kilka razy obracając góra-dół. Nie ma siły, żeby było twarde.
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|