Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zrazy zawijane
Date: Thu, 02 Mar 2000 10:19:24 +0000
Organization: -
Lines: 25
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
References: <3...@w...net>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red208.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24059
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> Zrobilam zrazy zawijane dla znajomego Amerykanina, ktory ma w sobie 1/8
> polskiej krwi (bardzo go to zachwyca), i bardzo mu smakowaly. Robiac te
> zrazy, zastanawialam sie, czy sa regionalizmy tej potrawy w Polsce, czy
> wszyscy robia tak samo.
> Ja robie tak:
> Dobry kawalek wolowiny, najlepiej poledwice, pokroic w cienkie plastry i
> rozbic. Obficie posypac majerankiem, pieprzem i sola po obu stronach,
> ulozyc na srodku pasek boczku, ogorka kiszonego ( ja dalam korniszony) i
> pasek czerstwego chleba. Zawinac, zabezpieczyc nitka, czy wykalaczka,
> oproszyc maka, obsmazyc naokolo, przelozyc do brytfanki, zalac woda,
> dodac grzyby, dusic az miekkie, podlewac jak wyparuje, zrobic sos.
> A u was jak sie je robi?
> Magdalena
Ja robię identycznie, tylko jeszcze do środka ładuję ciut musztardki, żeby
było ostrzejsze, no i grzybki suszone wcześniej moczę i gotuję w lekko
osolonej wodzie, żeby potem - prócz samych grzybów - dodać do duszenia i
ten wywar. Poza tym wodę zasmaczam bulionem z kostki.
Joanna
|