Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!
newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.
com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa grochowa renska (P)
Date: Fri, 8 Feb 2002 10:31:23 +0100
Organization: T-Online
Lines: 33
Message-ID: <a4070f$p22$05$1@news.t-online.com>
References: <5...@n...onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1013161807 05 25666 bpPmTTpGSGawax 020208 09:50:07
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95254
Ukryj nagłówki
<t...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:5313.000009b1.3c638645@newsgate.onet.pl...
> Witam!
/.../
> Gdyby ktos mial inne doswiadczenia w gotowaniu grochowki lub jakis inny
przepis
> chetnie skorzystam i poeksperymentuje.
>
> Pozdrawiam
> Stanislaw z Gdanska
> Domowy "zastepczy"kucharz
>
Renska zupa grochowa (na cztery osoby)
350 g suszonego grochu, kosci lub kilka skorek swinskich z boczku, peczek
wloszczyzny, sol, czarny pieprz, 1 lyzka majeranku, 4 wedzone kielbasy, 2
kromki chleba tostowaego, 2 lyzki masla.
Groch namoczyc przez noc w dwuch litrach wody. Nastepnego dnia zagotowac w
tej samej wodzie. Wlozyc kosci lub skorki, doac soli pieprzu i majeranku.
Gotowac godzine pod przykryciem na srednim ogniu. Wloszczyzne umyc, obrac i
dodac do zupy i gotowac dlasze 45 min. Nastepnie wyjac kosci, zupe zmiksowac
i wlozyc kielbase. Nie gotowac, lecz zostawic w cieplym miejscu. W tym
czasie pokroic kroki chleba w kostke i zrumienic na masle. Wyjac kielbase i
pokroic w plastry. Do zupy wlanej w talerze, wlozyc kilka plastrow kielbasy
i posypac kostkami chleba.
Nie wiem, czy zupa w formie ciapy przypadnie Ci do gustu ale wszelkie inne
przepisy zza Odry nie roznia sie specjalnie od tych nad Wisla.
Irek
|