Data: 2002-11-17 12:46:43
Temat: Re: Zupa grzybowa
Od: "JurekA" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ar7klo$9fv$1@news.tpi.pl
> Witam :)
> Ja dzis z pytaniem. Mam w planach zupe z szuszonych grzybow na obiad.
> Grzyby namoczylam i czekaja na przygotowanie. I tu wlasnie mam
> problem, czy ugotowac grzyby w zwyklej wodzie ze skrzydelkiem czy tez
> na wywarze jarzynowym. Dodam tylko ze bulion warzywny jest dosc
> aromatyczny. Nie chce zaglusic smaku grzybow i sama nie wiem co robic
> :(. Prosze o pomoc.
>
Wiesz....nikt Ci na rece w kuchni patrzec nie bedzie wiec mozesz troche
"pokantowac".
Wpierw ugotuj rosol. Ugotuj włoszczyzne (po oprządzeniu) i kawałek kości
(ze szpikiem).
Skrzydełko może być zamiast kości. Smak warzywny 'podkręć' odrobiną
"jarzynki" bądź "potravki".
Smak grzybowy i rosołowy "podkręć" dodając (nie dużo!) kostki
rosołowej-grzybowej. Na koniec 'posikane' katrofle, grzyby również
'posikane' (nie oszędzaj ich!).
Na koniec śmietana, pieprz (świerzy). I już. Smaczengo.
ps. Tylko nie zrób tak jak kiedyś ja. Zachowałem się jak ostatni czubek
i zalałem grzyby wrzątkiem, a następnie cały wywar z grzybów - myśląc że
to nie wywar a brudna woda - wylałem do zlewu :)))))))))))))))))))
--
Pozdrawiam,
JurekA
e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
http://gone
|