Data: 2014-09-30 18:22:24
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2014-09-30 15:00, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> Gdyby ktoś tak jak ja miał ochotę na szybką i przepyszną zupę, to
> podzielę się moim najnowszym odkryciem:
>
> 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
> 1 mała cebula
> 2 niezbyt duże ziemniaki
> 3 lub 4 szklanki bulionu (najlepszy własnej roboty, ale i z kostki się
> nada, a ostatecznie nawet woda może być)
> 2 łyżki mascarpone (ew. tłustej śmietany)
> oliwa
> sól, pieprz, tymianek
>
> W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w
> kostkę razem ze skórką. Po chwili zalewamy to bulionem, dodajemy
> pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawiamy pieprzem, tymiankiem, solą
> (z solą ostrożnie, nie trzeba dużo, zwłaszcza jeśli robimy z bulionem).
> Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Dodajemy mascarpone i jeszcze
> chwilę gotujemy, aż serek się rozpłynie równomiernie (trochę trzeba mu
> pomóc). Miksujemy wszystko na gładko, serwujemy z uprażonymi płatkami
> migdałowymi lub grzankami. Zapewniam - pycha!
Zamieniając cukinię na dynię i tymianek na gałkę muszkatołową
otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni.
Przetestowane oba warianty.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|