Data: 2014-09-30 15:00:34
Temat: Zupa z cukinii
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gdyby ktoś tak jak ja miał ochotę na szybką i przepyszną zupę, to
podzielę się moim najnowszym odkryciem:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
1 mała cebula
2 niezbyt duże ziemniaki
3 lub 4 szklanki bulionu (najlepszy własnej roboty, ale i z kostki się
nada, a ostatecznie nawet woda może być)
2 łyżki mascarpone (ew. tłustej śmietany)
oliwa
sól, pieprz, tymianek
W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w
kostkę razem ze skórką. Po chwili zalewamy to bulionem, dodajemy
pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawiamy pieprzem, tymiankiem, solą
(z solą ostrożnie, nie trzeba dużo, zwłaszcza jeśli robimy z bulionem).
Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Dodajemy mascarpone i jeszcze
chwilę gotujemy, aż serek się rozpłynie równomiernie (trochę trzeba mu
pomóc). Miksujemy wszystko na gładko, serwujemy z uprażonymi płatkami
migdałowymi lub grzankami. Zapewniam - pycha!
Ewa
|