Data: 2014-10-01 12:45:15
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: ikselk%g...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 1 października 2014 09:49:43 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
> W dniu 2014-09-30 15:00, FEniks pisze:
>
> > Gdyby ktoś tak jak ja miał ochotę na szybką i przepyszną zupę, to
>
> > podzielę się moim najnowszym odkryciem:
>
> >
>
> > 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
>
> > 1 mała cebula
>
> > 2 niezbyt duże ziemniaki
>
> > 3 lub 4 szklanki bulionu (najlepszy własnej roboty, ale i z kostki się
>
> > nada, a ostatecznie nawet woda może być)
>
> > 2 łyżki mascarpone (ew. tłustej śmietany)
>
> > oliwa
>
> > sól, pieprz, tymianek
>
> >
>
> > W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w
>
> > kostkę razem ze skórką. Po chwili zalewamy to bulionem, dodajemy
>
> > pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawiamy pieprzem, tymiankiem,
>
> > solą (z solą ostrożnie, nie trzeba dużo, zwłaszcza jeśli robimy z
>
> > bulionem). Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Dodajemy
>
> > mascarpone i jeszcze chwilę gotujemy, aż serek się rozpłynie
>
> > równomiernie (trochę trzeba mu pomóc). Miksujemy wszystko na gładko,
>
> > serwujemy z uprażonymi płatkami migdałowymi lub grzankami. Zapewniam -
>
> > pycha!
>
> >
>
> > Ewa
>
> >
>
>
>
> Przepis wygląda ok. Ja jednak o czym innym - jakiemu celowi służy to
>
> miksowanie zupy?
I po co te ziemniaki w zupie, skoro potem w dodatku je się ją z grzankami... To
niepotrzebne nabijanie potrawy węglowodanami, ale co tam kto lubi.
|