Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 01 Oct 2014 13:20:29 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z cukinii
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Message-ID: <542be37a$0$3162$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.27.159.87
X-Trace: 1412162426 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 3162 83.27.159.87:1103
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357033
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-10-01 12:55, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Przepis wygląda ok. Ja jednak o czym innym - jakiemu celowi służy
>>> to miksowanie zupy?
>> O tym już tu było wielokrotnie. Miksowanie (kremowanie) zupy służy
>> przede wszystkim bezzębnym. Jeśli ktoś ma pełen garnitur, miksować
>> oczywiście nie musi.
>> Alibo ewentualnie ukryciu zawartości.
> Zawsze myślałem, że służy urozmaiceniu i kreowaniu nowych bytów.
No pewnie! Przecież to był żart.
> Zupa krem nie jest tym, co lubię najbardziej, ale doceniam starania
> idące w kierunku zrobienia czegoś nowego z tego co zwykle.
>
> W ogólnym przypadku miksowanie nie jest opcją dostępną w każdej
> sytuacji. Niskoentropijna zupa zawiera często składniki o różnym
> stopniu twardości, krócej lub dłużej gotowane. A frakcja wodna
> i frakcja oleista, tworzące emulsję czy mieszaninę, mogą być różnie
> przyprawione. To się do miksowania nie nadaje. I odrwrotnie -- jeśli
> planowany był krem, to przed ostatecznym zmiksowaniem takie zupsko
> może wyglądać średnio.
Można i tak profesjonalnie wytłumaczyć.
Dla mnie to po pierwsze wygląd (głównie kolor). A ten, jak wiadomo, ma
duży wpływ na doznania smakowe. Po drugie - konsystencja. W typowej
zupie grzanki czy płatki migdałowe się po prostu zatopią, a chodzi o to,
by utrzymywały się na powierzchni jak najdłużej.
Poza tym ukrywanie składników też się czasem przydaje. Przed
jedzeniowymi maruderami.
A już poza wszystkim - smakuje inaczej. Można sobie zrobić eksperyment -
jedną porcję zmiksować, a drugiej nie.
Ewa
|