Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Fragi <s...@o...pl>
Subject: Re: Zupa z cukinii
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<5431840e$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
<54355c7b$0$16747$65785112@news.neostrada.pl>
<543570f5$0$12634$65785112@news.neostrada.pl>
<5437b558$0$3172$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<5438c508$0$18073$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 16 Oct 2014 00:40:33 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.176.2
X-Trace: 1413412831 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 7214 95.49.176.2:65336
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357661
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 11 Oct 2014 07:50:04 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-10-11 00:56, obywatel Fragi uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 10 Oct 2014 12:31:00 +0200, Trybun napisał(a):
>>> Nie widzę, tylko i tylko z tego powodu o to zapytałem.. Jednak coś jak
>>> widać stoi na przeszkodzie aby uzyskał sensowną odpowiedź.
>>>
>> Bardzo lubię zupy. Różne, różniste. Zupy-kremy, zupy z kawałkami
>> warzyw, zupy gęste, rzadsze itp. Dobre zupy-kremy mają jednak
>> pewną cechę charakterystyczną, którą trudno odnaleźć w przypadku
>> innych zup, np. tych składających sie z warzyw pokrojonych w kostkę,
>> słupki czy inne wiórki (nazwijmy je "normalnymi" na potrzeby tej
>> rozmowy). Otóż w zupie-kremie smaki poszczególnych, starannie
>> dobranych warzyw, przypraw, ziół, dodatków mają możliwość przenikania
>> się, łączenia w sposób całkowicie odmienny niż dzieje się to w przypadku
>> zup "normalnych". W zupach "klasycznych" smaki warzyw i przypraw
>> również się przenikają, ale to nie to samo... Tam warzywa pływają sobie
>> osobno, tworząc konkretny smak dopiero w jamie ustnej konsumenta ;)
>> Zupy-kremy to zupełnie inny wymiar. Pozwalają osiągnąć efekt, którego w
>> inny sposób osiągnąć się nie da :) Efekt jenolitej, spójnej pod każdym
>> względem całości. Oczywiście mówię tu o dobrych zupach :) I oczywiście
>> mówię tylko za siebie. Nikogo nie namawiam do polubienia kremowych zup.
>> Ani bakłażanów ;) Myślę jednak, że bycie otwartym na pewne nowe doznania
>> kulinarne (mieszczące się w granicach naszej tolerancji ;)) nie jest czymś
>> złym, więc może czasami warto spróbować np. kremowej zupy z dyni :)
>>
>> PS I może być ze śmietanowym kleksem, choć tę zdecydowanie preferuję z
>> mleczkiem kokosowym, ale o gustach... itd ;)
>
> Sensownie i sensualnie. A dodatkowo Fragi podejrzewam, iż mogłybyśmy
> sobie to i owo z dzióbków powyjadać.
>
Jak wyparzony, to nie mam nic przeciwko temu ;)
--
Pozdrawiam,
M.
|