Data: 2002-09-05 21:11:08
Temat: Re: bazylia do pesto/przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Vefour wrote:
> Wersja basic:
> liscie bazylii [...]
> orzeszki pinii [...]
> sol [...]
> najlepsza oliwa [...]
> Parmezan [...]
A gdzie czosnek?
tu moj przepis (mozna podzielic na mniejsze proporcjonalnie)
4 szklanki przebranych, umytych i osuszonych lisci bazylii, bez
szypulek, bo beda wlokna (liscie powinny byc ugniecione w tej szklance,
ale nie na kamien)
2 szklanki dobrej oliwy
1/2 lyzeczki soli
4 zabki czosnku
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka startego romano (albo 2 szklanki parmezanu, jak sie nie ma
romano)
4 lyzki podpalonych orzeszkow piniowych.
Wszystko zmielic w blenderze, najlepiej na 3-4 razy, przelac do formy i
zamrozic, albo uzyc natychmiast.
Magdalena Bassett
|