Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: befsztyk
Date: Sun, 10 Sep 2000 13:46:26 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 25
Message-ID: <1egqw9s.1u299wileczs2N%wlos@tele.com.pl>
References: <8p143d$l2$1@sunsite.icm.edu.pl> <8p2avu$ijq$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm60.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 968586306 16508 213.76.108.60 (10 Sep 2000 11:45:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Sep 2000 11:45:06 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 168 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33651
Ukryj nagłówki
Agnieszka <A...@p...pl> wrote:
> Użytkownik andrzej <n...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisa":8p143d$l2$...@s...icm.edu.pl...
> > trochę stare, ale dla mnie wciąż nowe.
> > jak zrobić dobry befsztyk, by nie by" gumowaty.
> > ostatnio wysz"o mi gorzej niż kiedykolwiek chociaż postępowa"em zgodnie z
> > teorią
> > pozdrowienia dla "asuchów - Andrzej
> >
> >
> To juz bylo kilka razy, ale przypomne, ze na tej grupie scieraja sie dwie
> teorie solenia befsztykow. Ja twierdze, ze aby nie byl gumowaty nalezy go
> posolic po osmazeniu.
> Pozdrawiam - Agnieszka.
Tez zawsze bylem przekonany, ze befsztykow nie nalezy solic przed
smazeniem. Moja wiara zachwial dopiero Reinhard Gerer, ktory w swojej
ksiazce "Tajemnice dobrej kuchni" stwierdza, ze wrecz przeciwnie. W
zwiazku z pojawieniem sie u nas znowu tego problemu przeprowadzilem wiec
odpowidnie proby. Z zaskoczeniem stwierdzilem, ze befsztyk, zrobiony
zgodnie ze wszystkimi zasadami szuki, ale posolony przed smazeniem, jest
tylko nieco jedrniejszy, a ogolnie lepszy, niz solony potem.
Wladyslaw
|