Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!bignews.mediaways.net!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!207.11
5.63.138!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!not-f
or-mail
From: "f." <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: befsztyk
Date: Sun, 10 Sep 2000 19:02:42 -0700
Organization: Prodigy http://www.prodigy.com
Lines: 37
Message-ID: <8phehc$36m4$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
References: <8p143d$l2$1@sunsite.icm.edu.pl> <8p2avu$ijq$1@news.tpi.pl>
<1egqw9s.1u299wileczs2N%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: nas-106-162.la.navipath.net
X-Trace: newssvr05-en0.news.prodigy.com 968637804 4504157 216.67.106.162 (11 Sep 2000
02:03:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 11 Sep 2000 02:03:24 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33673
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1egqw9s.1u299wileczs2N%wlos@tele.com.pl...
> Agnieszka <A...@p...pl> wrote:
>
> > Użytkownik andrzej <n...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisa":8p143d$l2$...@s...icm.edu.pl...
> > > trochę stare, ale dla mnie wciąż nowe.
> > > jak zrobić dobry befsztyk, by nie by" gumowaty.
> > > ostatnio wysz"o mi gorzej niż kiedykolwiek chociaż postępowa"em
zgodnie z
> > > teorią
> > > pozdrowienia dla "asuchów - Andrzej
> > >
> > >
> > To juz bylo kilka razy, ale przypomne, ze na tej grupie scieraja sie
dwie
> > teorie solenia befsztykow. Ja twierdze, ze aby nie byl gumowaty nalezy
go
> > posolic po osmazeniu.
> > Pozdrawiam - Agnieszka.
>
> Tez zawsze bylem przekonany, ze befsztykow nie nalezy solic przed
> smazeniem. Moja wiara zachwial dopiero Reinhard Gerer, ktory w swojej
> ksiazce "Tajemnice dobrej kuchni" stwierdza, ze wrecz przeciwnie. W
> zwiazku z pojawieniem sie u nas znowu tego problemu przeprowadzilem wiec
> odpowidnie proby. Z zaskoczeniem stwierdzilem, ze befsztyk, zrobiony
> zgodnie ze wszystkimi zasadami szuki, ale posolony przed smazeniem, jest
> tylko nieco jedrniejszy, a ogolnie lepszy, niz solony potem.
>
> Wladyslaw
Mysle, ze cala tajemnica miekkiego befsztyka lezy w jakosci miesa. Jesli
krowa byla z mojego roku to befsztykowi nie pomoze solenie przed, po i w
trakcie. Tudziez marynowanie, bicie i ublizanie ;)
F.
|