Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!eternal-september.org!feeder.eternal-septe
mber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: masti <g...@t...hell>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniami
Date: Fri, 18 Sep 2015 20:50:17 +0000 (UTC)
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 50
Message-ID: <mthte9$j6r$1@dont-email.me>
References: <mthqcu$6u7$1@dont-email.me>
<55fc70fe$0$27511$65785112@news.neostrada.pl>
<mthrke$c30$1@dont-email.me> <55fc7889$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Fri, 18 Sep 2015 20:50:17 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="4f5d90e17d9482c9c1b07ec92bebd843";
logging-data="19675";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18BuuhWX1GhG5xnjxSXt4Bp"
User-Agent: XPN/1.2.6 (Street Spirit ; Linux)
Cancel-Lock: sha1:A9mHWFrkQuYJotrjHyTe8QRmllQ=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365934
Ukryj nagłówki
Qrczak wrote:
> Dnia 2015-09-18 22:19, obywatel masti uprzejmie donosi:
>> Qrczak wrote:
>>> Dnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>>> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>>>>
>>>> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
>>>> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
>>>> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
>>>> proporcji się przymierzał?
>>>
>>> Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
>>> http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
>>
>> generalnie tak
>
> Wyzwanie Aktimela...
>
>>> Wyzwanie jest spore.
>>> Po pierwsze i drugie: do chleba naszego powszedniego raczej się nie daje
>>> mleka i jaj.
>>
>> ale czymś to trzeba posklejać
>
> Jajko (wedle wegańców) można zamienić na:
> - siemię lniane
> - banany
> - płatki owsiane
> - mąkę kukurydzianą/ciecierzastą/sojową.
> Biorąc pod uwagę powyższe - chleb kukurydziany jako zamiennik jajka
> potrzebuje mąki kukurydzianej...
> Możesz zaszaleć i wzbogacić siemieniem. Mąka z cieciory ma ciekawy smak.
o! banany to dobry pomysł. Dadzą też wilgoć podobnie jak ziemniaki, żeby
nie był suchy. Cieciorka jest super ale dość sucha więc nawet o niej nie
pomyślałem.
>
> Sama mąka kukurydziana, jako że nie glutenuje, niechętnie poddaje się
> masowaniu i ugniataniu.
no właśnie
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
|