Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: bigos
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
<54df9967$0$14158$65785112@news.neostrada.pl>
<mbonls$sjk$1@mx1.internetia.pl>
<54e091c6$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<mbq6qr$c71$2@node2.news.atman.pl>
<54e1b192$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<uof6wprcxveg.1cs2encj0o2wo$.dlg@40tude.net>
<54e2129c$0$2196$65785112@news.neostrada.pl>
<3a7arfrv5f0f.6jos3urcvytr$.dlg@40tude.net>
<54e21a48$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e34b4a$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 17 Feb 2015 21:31:41 +0100
Message-ID: <14qcjd1szb74v$.15d7hde0klzly.dlg@40tude.net>
Lines: 29
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.245.52
X-Trace: 1424205099 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 24204 79.185.245.52:8526
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361625
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 15:08:25 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-16 o 18:07, XL pisze:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:27:00 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-02-16 o 17:11, XL pisze:
>>>>>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>>>>> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
>>>>> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
>>>>> nabrała smaku?
>>>> Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem, jest tam
>>>> przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli tluszcz
>>>> plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
>>> Czyli konkretnie co nadaje ten smak wodzie, poza solą oczywiście?
>> No całe to liofilizowane (ble...) towarzystwo poza solą i glutasolą.
>> Liofilizaty mająspecyficzny smak, także ten zakonserwowany solą tłuch...
>> :-)
>
> Dobrze, zacznę z innej beczki: czy taki glutaminian sodu skoro jest
> ulepszaczem, potęgatorem smaku to nadaje się na przykład jako dodatek
> do ciast, czy innych słodkości?
> Nie chodzi mi o to aby obalać Twoja teorię. Ale kiedyś był w domu duży
> słój z masą którą podarowała nam sąsiadka,pracująca w Amino. Mówiła że
> to przyprawa, właśnie glutaminian sodu, jednak w znacznie większym
> stężeniu, bo jedna łyżka stołowa wystarczyła żeby gorącą wodę w
> 3litrowym garnku mógł ktoś pomylić z esencjonalnym rosołem. Na typowe
> "kostki rosołowe" szło to w Amino rozcieńczone i z innymi dodatkami.
Bo to jak nic był TŁUSZCZ z glutasolą - pewnie tak go przechowują tam.
|