Data: 2009-07-19 03:19:35
Temat: Re: bób suszony - jak suszyć?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "akata" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:h3t9rq$2d9e$2@opal.icpnet.pl...
> Qrczak wrote:
>
> > W związku z tym, że i tak się na zapas nie najem świeżym, a zamrażalnik
> > zapełniony zostanie owocami, zapytowywuję się: czy ktoś z Was suszył
może
> > bób?
> > W końcu to strączkowa roślina, podobnie jak fasola, a i w sprzedaży
ponoć
> > bywa w takiej właśnie formie...
> > Może macie jakieś sugestie.
>
> Bób suszony nadaje się do zasadzenia, nie do spożywania po namoczeniu.
> Mądrość wyniesiona z targu (też chciałam kupić zapas).
Słaba mądrość - moczy się jak fasolę, tylko dłużej i dłużej się gotuje.
Jadałem jako dziecko - bób, fasole różne i groch - taki okrągły, ale nie
pomarańczowy tylko zielonawy lub lekko beżowy, smakiem na plus odróżniał się
od tego, który kupujemy na grochówkę. Doskonały do różnych potraw z mięsem,
ale jako dzieci jadaliśmy ugotowany i dodatkowo usmażony na maśle.
|