Data: 2004-01-24 14:33:42
Temat: Re: buef strogonow
Od: "Joanna Gacka" <j...@w...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >
> Jeżeli tak bardzo lubisz kłócić się o niuanse to ja powiem, że według
moich
> przepisów oryginalny boeuf strogonoff nie ma pieczarek!!!!!Można je dodać
i
> też będzie boeuf strogonoff z pieczarkami.
>
> Jeżeli dla ciebie to co napisałem jest wołowiną w sosie pomidorowym , to
> widać nie wiesz jak się robi wołowine w sosie pomidorowym.
>
> Nie ma jednego słusznego przepisu na boeufa strogonoffa tak samo jak i nie
> ma jednego słusznego przepisu na bigos.
na strogonoffa być może nie ma
ale proszę pań (i panów) ta potrawa (o ile mamu na myśli coś z polędwicy i
śmietany - bo to są "kanoniczne" składniki tego czegoś - pieczrki, pomidory
etc to dodatki "regionalne") nazywa się Boeuf StrogAnow, a nie strogonow czy
srtogonoff.
Nazwa pochodzi od rosyjskiej rodziny Stroganowów (przez B z cyrylicy na
końcu). Nie wiadomo do końca, dlaczego wzięła nazwę od tej właśnie rodziny,
ale od początków jej pojawiena się w historii kulinarnej właśnie ze
StrogAnowami była kojarzona. A sama rodzinka ciekawa jest - w XVI wieku
Syberię dostali od Iwana Groźnego :)
JG
|