Data: 2000-02-23 11:30:54
Temat: Re: bylo: Jak dojrzewac sery? jest: sery domowe
Od: "WaldemarW" <w...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Potrzebny jest tylko twarog, ktory nalezy rozkruszyc i trzymac w dosc
> > cieplym miejscu az zacznie sie przeksztalcac w plesniowy - wydajac przy
> > okazji podobno bardzo intensywny i niezbyt mily dla wiekszosci zapach.
> > Kiedy bedzie juz taki zolty i mocno "pachnacy" nalezy go topic w
> > garnku dodajac troche masla i przyprawy wg uznania (np. sol, papryke,
> > kminek, suszone ziola).
Ważne jest aby twaróg był odpowiedni. Ja kiedyś chciałem zrobić z sera
wiejskiego /teściowa ma krowę więc z dobrym serem nie mam problemu/, i co
sie okazało. Dwa tygodnie sie kisił i nic z tego. Zamiast sie zakisić to
zrobił sie suchy, zasuszył się/. Prawdopodobnie przyczyna leży w tym że był
za tłusty, musi być chudy.
>
> > Mozna proces przyspieszyc dodajac na 500 g twarogu 1 lyzeczke sody
> oczyszczonej.
Z tą sodą oczyszczoną to byl bym ostrożny. Zawsze jak dodam sody aby sie
wczesniej zakisił to jest gorzki. Chyba że przyczyna tkwi w czymś innym.
Pozdrawiam
|