Data: 2011-12-12 12:35:39
Temat: Re: cappucino
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 12 Dec 2011 00:03:16 -0800 (PST), z...@g...com napisał(a):
> W dniu niedziela, 11 grudnia 2011, 14:23:26 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>> Dnia Sun, 11 Dec 2011 02:28:24 -0800 (PST), z...@g...com napisał(a):
>>>> Warto poczytać - poza tematem cappucino:
>>>> http://www.if.uj.edu.pl/Foton/89/pdf/14%20kuchenka%2
0mikrofalowa.pdf
>>>
>>> Jak na pracownika UJ to trochę naciągana ta praca.
>>> Dwie wątpliwe tezy z tej pracy:
>>> 1. Potrawa jest ogrzewana w całości - w innych opracowniach jest mowa o
przenikaniu fal na głębokość 2-2,5cm , co tylko dla niektórych potraw może być uznane
za całość.
>>
>> Obalileś zatem sens używania tych kuchenek w ogóle - po co komu ogrzewanie
>> jedzenia na głebokość 2,5 cm?
>>:->
>
> Do pewnych zastosowań wystarcza. Ostatnio często odmrażam chleb, problem jest
bardzo widoczny.
Chleb odmrażam na byle ciepłej pokrywce garnka lub w ciepłym piekarniku.
Nie sugerujesz chyba, że ludzie wydają na mikrofalówkę kilkaset zł tylko po
to, żeby se kromkę chleba odmrozić czasem.
>>> 2. W kuchence powstaje fala stojąca - a skąd się w takim razie biorą prądy wirowe
odpowiedzialne za nagrzewanie metali?
>>
>> A co ma piernik do wiatraka?
>
> Ano kolejny dowód że artykuł jest mało solidnie napisany, widząc takie kwiatki
można powątpiewać we wszystkie stwierdzenia autorki, chociaż nie wszystkie są
fałszywe jak te dwa.
Prosze o solidnie napisany artykuł.
--
XL
|