Data: 2011-12-12 14:07:32
Temat: Re: cappucino
Od: z...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu poniedziałek, 12 grudnia 2011, 13:35:39 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> Dnia Mon, 12 Dec 2011 00:03:16 -0800 (PST), z...@g...com napisał(a):
> >>> Jak na pracownika UJ to trochę naciągana ta praca.
> >>> Dwie wątpliwe tezy z tej pracy:
> >>> 1. Potrawa jest ogrzewana w całości - w innych opracowniach jest mowa o
przenikaniu fal na głębokość 2-2,5cm , co tylko dla niektórych potraw może być uznane
za całość.
> >>
> >> Obalileś zatem sens używania tych kuchenek w ogóle - po co komu ogrzewanie
> >> jedzenia na głebokość 2,5 cm?
> >>:->
> >
> > Do pewnych zastosowań wystarcza. Ostatnio często odmrażam chleb, problem jest
bardzo widoczny.
>
> Chleb odmrażam na byle ciepłej pokrywce garnka lub w ciepłym piekarniku.
> Nie sugerujesz chyba, że ludzie wydają na mikrofalówkę kilkaset zł tylko po
> to, żeby se kromkę chleba odmrozić czasem.
>
Nie mam o 6.30 ciepłej pokrywki od garnka ani piekarnika. Chyba jednak mikrofalówka
jest tańsza niż piekarnik do odmrażania kawałka chleba, ale to tylko jedno z
zastosowań, przy którym dobrze widać problem powierzchniowego ogrzewania.
>
> >>> 2. W kuchence powstaje fala stojąca - a skąd się w takim razie biorą prądy
wirowe odpowiedzialne za nagrzewanie metali?
> >>
> >> A co ma piernik do wiatraka?
> >
> > Ano kolejny dowód że artykuł jest mało solidnie napisany, widząc takie kwiatki
można powątpiewać we wszystkie stwierdzenia autorki, chociaż nie wszystkie są
fałszywe jak te dwa.
>
> Prosze o solidnie napisany artykuł.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofal%C3%B3wka
--
ZZ@private
|