Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!newsfeed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 62.121.64.135
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 17 May 2004 19:29:56 +0200
Message-ID: <2...@j...jasien.net>
Sender: News User <N...@j...net>
From: "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk>
References: <c8aqb0$mhv$1@mamut.aster.pl>
Subject: Re: chlodnik
Lines: 32
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201950
Ukryj nagłówki
wiku w news:c8aqb0$mhv$1@mamut.aster.pl napisał(a):
>
> ja jutro planuje chlodnik litewski wg. bikonta (z ksiazki maklowicz do
> bikonta, bikont do maklowicza)
Litewski tym się różni od polskiego, że jest całoroczny, a jako taki
robiony zasadniczo z buraków, a nie botwiny.
Ja robię wg. przepisu z książki Birute Imprasiene "Lithuanian Traditional
Foods"
Cold beet soup (Saltibarsciai)
2 ugotowane buraki, obrane i starte na dużych oczkach tarki
2 świeże ogórki, drobno pokrojone
2 jajka na twardo
100 g (6 łużek stołowych) kwaśnej śmietany
1 l kwaśnego mleka lub maślanki
1 filiżanka wody
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sól do smaku
Żółtka ugnieść ze szczypiorkiem i solą. Dodać ogórki, posiekane białka,
śmietanę, mleko lub maślankę, buraki i wystudzoną wodę. Dobrze wymieszać.
Podawać posypaną natką z ciepłymi ziemniakami (podaje się je na oddzielnym
talerzyku).
Oczywiście wokół tego przepisu można powariować. Ja nie bawię się w
rozgniatanie żółtek ze szczypiorkiem, tylko siekam jaja jak leci.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
|