Data: 2004-05-17 17:29:56
Temat: Re: chlodnik
Od: "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk>
Pokaż wszystkie nagłówki
wiku w news:c8aqb0$mhv$1@mamut.aster.pl napisał(a):
>
> ja jutro planuje chlodnik litewski wg. bikonta (z ksiazki maklowicz do
> bikonta, bikont do maklowicza)
Litewski tym się różni od polskiego, że jest całoroczny, a jako taki
robiony zasadniczo z buraków, a nie botwiny.
Ja robię wg. przepisu z książki Birute Imprasiene "Lithuanian Traditional
Foods"
Cold beet soup (Saltibarsciai)
2 ugotowane buraki, obrane i starte na dużych oczkach tarki
2 świeże ogórki, drobno pokrojone
2 jajka na twardo
100 g (6 łużek stołowych) kwaśnej śmietany
1 l kwaśnego mleka lub maślanki
1 filiżanka wody
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sól do smaku
Żółtka ugnieść ze szczypiorkiem i solą. Dodać ogórki, posiekane białka,
śmietanę, mleko lub maślankę, buraki i wystudzoną wodę. Dobrze wymieszać.
Podawać posypaną natką z ciepłymi ziemniakami (podaje się je na oddzielnym
talerzyku).
Oczywiście wokół tego przepisu można powariować. Ja nie bawię się w
rozgniatanie żółtek ze szczypiorkiem, tylko siekam jaja jak leci.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
|