Data: 2009-04-07 23:23:08
Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 7 Apr 2009 13:58:35 -0700 (PDT), ania_678 napisał(a):
> Witam serdecznie wielbicieli kuchni! :)
>
> Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
> się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
> przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
> przygotowywałam). Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
> powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
> przygotowywał już sam to ciasto? Czy czasochłonność jest
> rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)? A jak sprawa ma się
> z ceną?
>
> Bardzo proszę o rzetelne odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam
Po co Ci koniecznie francuskie? Kiedyś robiłam parę razy, ale półfrancuskie
śmietanowe jest boskie, więc francuskie classic mam w głebokim poważaniu od
tj pory.
Mój przepis (bez jajek!!!):
250 g masła
tyle samo mąki
śmietana kwaśna gęsta ile się wmiesza - dla uzyskania lepkości nie za dużej
sól - szczypta spora (jakieś ćwierć łyżeczki)
cukier puder - 2 łyżeczki łagodnie czubate
Masło dosyć twarde zetrzeć na tarce (wprost do miski z mąką) na najgrubsze
wiórki, delikatnie "przesypać" wiórki mąką aby się rozdzieliły, mieszając
czymś delikatnie.
Wsypać cukier puder i sól, dodać śmietanę porcjami, zagniatając ciasto
zimną dłonią (chłodzę dłoń na kostce czegoś zamrożonego). Jak najkrócej
zagniatac, tyle tylko, aby wszystko się połączyło w jedną całość, niezbyt
lepką. Włożyć do lodówki na godzinę.
Wałować. Nadziewać lub nie, posmarować jajkiem. Upiec. Posypać cukrem
pudrem.
Ciasto to bez posypywania cukrem pudrem jest dobre na paszteciki, trzeba
tylko dać połowę cukru pudru.
Jest listkujące i delikatne, ponieważ bez jajek.
|