Data: 2007-01-26 09:38:54
Temat: Re: co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miastem?
Od: "Ovo" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:epch6a$in0$1@news.onet.pl...
Witaj Gosiu!
Gęsi pipek to polska potrawa, a nie tylko żydowska jak piszą
gdzieniegdzie. Robi się go ze skóry gęsich szyjek. Najlepsze są z kaszy
jaglanej. Taką kaszę gotuje się z tłuszczem gęsim, wątróbką, żołądkiem itp
podrobami gęsimi. Gdy kasza gotowa wyjmuje się podroby i sieka, miesza się z
kaszą, doprawia całość, nadziewa szyjkę niezbyt mocno, gdyż skóra kurczy się
w obróbce termicznej, zaszywa z obu stron mocną nicią i gotuje, piecze czy
nawet smaży...
Doskonały dodatek do piwa, zwłaszcza gdy pikantny, a piwne posiady
zapowiadają się długie...
|