Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "R@blinka" <r...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co można zrobić z selera naciowego?
Date: Mon, 23 Apr 2007 12:54:50 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 43
Message-ID: <f0i39r$smv$3@news.onet.pl>
References: <f0a40j$emv$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1177325691 29407 82.160.121.2 (23 Apr 2007 10:54:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Apr 2007 10:54:51 +0000 (UTC)
X-Sender: UdN2Lzl0CSPmiYpFBjvMZA==
In-Reply-To: <f0a40j$emv$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000734-2, 2007-04-18), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295480
Ukryj nagłówki
OMLET Z SELEREM NACIOWYM, ZIOŁAMI I FETĄ
8 jajek
20 dag sera feta
1 seler naciowy
10 rzodkiewek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
1 łyżka posiekanej bazylii
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Łodygi selera naciowego oczyszczamy z korzenia i końców,
myjemy i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy i drobno
kroimy. Fetę kroimy w małą kostkę. Składniki dzielimy na 4
części. 2 jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy ze
szczyptą soli. Dodajemy 1/4 selera, rzodkiewek, fety, natki
pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy oraz bazylii, przyprawiamy
pieprzem, mieszamy i smażymy 2 min na 1 łyżce rozgrzanej
oliwy. Ostrożnie przewracamy i smażymy ok. 1 min z drugiej
strony. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Z pozostałych
składników w taki sam sposób smażymy jeszcze 3 omlety.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
1 kilogram małych ziemniaków
15 dag chudego wędzonego boczku
3 czerwone cebule
1 seler naciowy
3/4 szklanki, bulionu
2-3 łyżeczki octu winnego
2-3 łyżeczki musztardy
sól, biały pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obie-ramy i przekrawamy na
połówki. Boczek kroimy w paseczki, wysmażamy na rumiano,
dodajemy pokrojone w krążki cebule i przez chwilę smażymy
razem. Dodajemy rosół, doprawiamy do smaku octem, musztardą,
solą i pieprzem. Otrzymany sos mieszamy z ziemniakami,
odstawiamy na 2-3 godz. Umyte i pokrojone w plaster-ki
łodygi selera obgotowujemy przez mi-nutę i po osączeniu
dodajemy do sałatki.
|