Data: 2007-04-23 10:54:50
Temat: Re: co można zrobić z selera naciowego?
Od: "R@blinka" <r...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
OMLET Z SELEREM NACIOWYM, ZIOŁAMI I FETĄ
8 jajek
20 dag sera feta
1 seler naciowy
10 rzodkiewek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
1 łyżka posiekanej bazylii
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Łodygi selera naciowego oczyszczamy z korzenia i końców,
myjemy i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy i drobno
kroimy. Fetę kroimy w małą kostkę. Składniki dzielimy na 4
części. 2 jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy ze
szczyptą soli. Dodajemy 1/4 selera, rzodkiewek, fety, natki
pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy oraz bazylii, przyprawiamy
pieprzem, mieszamy i smażymy 2 min na 1 łyżce rozgrzanej
oliwy. Ostrożnie przewracamy i smażymy ok. 1 min z drugiej
strony. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Z pozostałych
składników w taki sam sposób smażymy jeszcze 3 omlety.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
1 kilogram małych ziemniaków
15 dag chudego wędzonego boczku
3 czerwone cebule
1 seler naciowy
3/4 szklanki, bulionu
2-3 łyżeczki octu winnego
2-3 łyżeczki musztardy
sól, biały pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obie-ramy i przekrawamy na
połówki. Boczek kroimy w paseczki, wysmażamy na rumiano,
dodajemy pokrojone w krążki cebule i przez chwilę smażymy
razem. Dodajemy rosół, doprawiamy do smaku octem, musztardą,
solą i pieprzem. Otrzymany sos mieszamy z ziemniakami,
odstawiamy na 2-3 godz. Umyte i pokrojone w plaster-ki
łodygi selera obgotowujemy przez mi-nutę i po osączeniu
dodajemy do sałatki.
|