Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ania" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zrobić z łososiem ?
Date: Sun, 10 Jul 2005 11:45:44 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: a...@o...pl@193.238.200.2
Message-ID: <daqqo0$fbl$1@news.onet.pl>
References: <damo58$fho$1@atlantis.news.tpi.pl> <daouju$nqa$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dapa8f$eg5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.238.200.2
X-Trace: news.onet.pl 1120988736 15733 193.238.200.2 (10 Jul 2005 09:45:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jul 2005 09:45:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Antivirus: avast! (VPS 0527-2, 2005-07-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243133
Ukryj nagłówki
Ja polecam zapiekanego w folii w piekarniku:
Płaty łososia posypujemy przyprawami w zależności od upodobań. Może to być
gotowa przyprawa np: Kamis albo sól, pieprz ziołowy, bazylia itp.
Cebulę i czosnek kroimy w plastry.
Folię aluminiową nacieramy delikatnie wodą z odrobiną oleju(żeby była
wilgotna), kładziemy na nią przyprawionego łososia, obkładamy go cebulą i
czosnkiem, możemy polać niewilką ilością oleju i zawijamy w folię. Z foli
formujemy tak jakby namiot (tak żeby folia od góry nie przylegała do ryby)a
końce zawijamy. Powstają nam takie łódeczki z namiotem:-). wkładamy
zawiniętą rybe do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 20-30 min
(czas zależy od indywidulanych upodobań, dłużej gdy potrawa ma być bardziej
przypieczona i sucha, krócej kiedy ma być soczysta). Smakuje wyśmienicie. Do
tego młode ziemniaczki i surówka z młodej kapusty albo ogórki małosolne.
Mam nadzieję, że w miarę obrazowo udało mi się przekazać zawinięcie łososia
w folię :-)
Ania
Użytkownik "Robert Krasuski" <arobert@wytnij_mnie.op.pl> napisał w
wiadomości news:dapa8f$eg5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> dogma wrote:
> > jak masz surowego lososia to zrob po rybacku rewelacja...
> > lososia odrobine sie soli i skrapla cytryna a nastepnie zawija w
> > sciereczke i wklada na 24h do lodowki...
> > pyszny na kanpki i luzem, nie ma nic pyszniejszego...
> > pozdrawiam
> > dogma
> Dzięki za fajną propozycję ale łosoś został już upieczony, może następnym
> razem :)
> --
> Robert K
>
>
>
|