Data: 2005-07-10 09:45:44
Temat: Re: co zrobić z łososiem ?
Od: "Ania" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja polecam zapiekanego w folii w piekarniku:
Płaty łososia posypujemy przyprawami w zależności od upodobań. Może to być
gotowa przyprawa np: Kamis albo sól, pieprz ziołowy, bazylia itp.
Cebulę i czosnek kroimy w plastry.
Folię aluminiową nacieramy delikatnie wodą z odrobiną oleju(żeby była
wilgotna), kładziemy na nią przyprawionego łososia, obkładamy go cebulą i
czosnkiem, możemy polać niewilką ilością oleju i zawijamy w folię. Z foli
formujemy tak jakby namiot (tak żeby folia od góry nie przylegała do ryby)a
końce zawijamy. Powstają nam takie łódeczki z namiotem:-). wkładamy
zawiniętą rybe do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 20-30 min
(czas zależy od indywidulanych upodobań, dłużej gdy potrawa ma być bardziej
przypieczona i sucha, krócej kiedy ma być soczysta). Smakuje wyśmienicie. Do
tego młode ziemniaczki i surówka z młodej kapusty albo ogórki małosolne.
Mam nadzieję, że w miarę obrazowo udało mi się przekazać zawinięcie łososia
w folię :-)
Ania
Użytkownik "Robert Krasuski" <arobert@wytnij_mnie.op.pl> napisał w
wiadomości news:dapa8f$eg5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> dogma wrote:
> > jak masz surowego lososia to zrob po rybacku rewelacja...
> > lososia odrobine sie soli i skrapla cytryna a nastepnie zawija w
> > sciereczke i wklada na 24h do lodowki...
> > pyszny na kanpki i luzem, nie ma nic pyszniejszego...
> > pozdrawiam
> > dogma
> Dzięki za fajną propozycję ale łosoś został już upieczony, może następnym
> razem :)
> --
> Robert K
>
>
>
|