Data: 2001-11-29 11:40:35
Temat: Re: czarna polewka
Od: "DanaB" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1f3mfjo.x6jzfum64l34N%wlos@tele.com.pl...
> Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Otoz moje mile ta czarna polewka na odstraszenie absztyfikanta to w
zadnym
> > wypadku czernina.
> [...]
> Nie mazadnych watpiwosci, ze czernina lub czarna polewka nazywano u nas
> zawsze zupe z krwi. Podobnie zreszta w innyc krajach no. w Szwecji jes
> "swartsoppa". Nazwy te zwiazane sa z faktem czerniania krwi w trakcie
> gotowania, stad wiel potrawe z krwi ma w swej nazwie "czarny" jak np.
> francuski "boudin noir" czy nagielski "black pudding".[...]
> Wladyslaw
W malej restauracji na Hradczanach (Praha) jako czarna polewke podano mi
wlasnie zupe z soczewicy -niezbyt smaczna.
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
|