Data: 2001-11-29 12:42:49
Temat: Re: czarna polewka
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
DanaB <d...@n...pl> wrote:
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
> news:1f3mfjo.x6jzfum64l34N%wlos@tele.com.pl...
> > Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > > Otoz moje mile ta czarna polewka na odstraszenie absztyfikanta to w
> zadnym
> > > wypadku czernina.
> > [...]
> > Nie mazadnych watpiwosci, ze czernina lub czarna polewka nazywano u nas
> > zawsze zupe z krwi. Podobnie zreszta w innyc krajach no. w Szwecji jes
> > "swartsoppa". Nazwy te zwiazane sa z faktem czerniania krwi w trakcie
> > gotowania, stad wiel potrawe z krwi ma w swej nazwie "czarny" jak np.
> > francuski "boudin noir" czy nagielski "black pudding".[...]
> > Wladyslaw
Nigdy sie z tym w Czechach nie spotkalem Zupa z soczewicy jest tam
wprawdzie w restauracjach popularna ale zawsze spotykalem ja pod nazwa
"cockova" (czytaj "czoczkowa). W oich zbirach czeskich przepisown
natomiast nie znalazlem zupy z soczewicy w ogole. Moze wiec to byla
jakas specjalnosc tej akurat restauracji.
Wladyslaw
|