Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czarna polewka
Date: Thu, 29 Nov 2001 13:42:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 25
Message-ID: <1f3myt8.t52xf6y9mnzkN%wlos@tele.com.pl>
References: <9u31pl$540$1@news.tpi.pl> <000c01c17838$f184d2c0$0200a8c0@tea>
<9u3kgi$h17$1@news.tpi.pl> <9u3m0p$ric$1@news.tpi.pl>
<1f3mfjo.x6jzfum64l34N%wlos@tele.com.pl> <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pm117.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1007037780 24113 213.76.108.117 (29 Nov 2001 12:43:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2001 12:43:00 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84681
Ukryj nagłówki
DanaB <d...@n...pl> wrote:
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
> news:1f3mfjo.x6jzfum64l34N%wlos@tele.com.pl...
> > Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > > Otoz moje mile ta czarna polewka na odstraszenie absztyfikanta to w
> zadnym
> > > wypadku czernina.
> > [...]
> > Nie mazadnych watpiwosci, ze czernina lub czarna polewka nazywano u nas
> > zawsze zupe z krwi. Podobnie zreszta w innyc krajach no. w Szwecji jes
> > "swartsoppa". Nazwy te zwiazane sa z faktem czerniania krwi w trakcie
> > gotowania, stad wiel potrawe z krwi ma w swej nazwie "czarny" jak np.
> > francuski "boudin noir" czy nagielski "black pudding".[...]
> > Wladyslaw
Nigdy sie z tym w Czechach nie spotkalem Zupa z soczewicy jest tam
wprawdzie w restauracjach popularna ale zawsze spotykalem ja pod nazwa
"cockova" (czytaj "czoczkowa). W oich zbirach czeskich przepisown
natomiast nie znalazlem zupy z soczewicy w ogole. Moze wiec to byla
jakas specjalnosc tej akurat restauracji.
Wladyslaw
|