Data: 2001-11-29 12:34:36
Temat: Re: czarna polewka
Od: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
> news:1f3mfjo.x6jzfum64l34N%wlos@tele.com.pl...
>> Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
>>
>> > Otoz moje mile ta czarna polewka na odstraszenie absztyfikanta to w
> zadnym
>> > wypadku czernina.
>> [...]
>> Nie mazadnych watpiwosci, ze czernina lub czarna polewka nazywano u nas
>> zawsze zupe z krwi. Podobnie zreszta w innyc krajach no. w Szwecji jes
>> "swartsoppa". Nazwy te zwiazane sa z faktem czerniania krwi w trakcie
>> gotowania, stad wiel potrawe z krwi ma w swej nazwie "czarny" jak np.
>> francuski "boudin noir" czy nagielski "black pudding".[...]
>> Wladyslaw
od siebie dodam, ze czasem czernina -czarna polewka bywa nazywana tez szarym
barszczem i jest rewelacyjna z suzzonymi sliwkami i lazankami
>
> W malej restauracji na Hradczanach (Praha) jako czarna polewke podano mi
> wlasnie zupe z soczewicy -niezbyt smaczna.
Nie jestem pewien czy byla to czarna polewka czy tez dosc znana czeska (czy
raczej morawska jadlem ja w Olomuncu) zupa soczewicowa czyli czoczkowa
(prawie na pewno pisze sie to inaczej ale chyba tak sie wymawia)
Czarek
|