Data: 2011-09-15 09:50:28
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: Robson <r...@...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-15 11:07, krys pisze:
> Robson wrote:
>
>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>
>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>> itp. śmieci.
>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie
>> pasteryzuję.
>
> Wszystkie mają sporo pektyny.
> W jakim sensie robisz na surowo?
> J.
>
Mielę jagody/żurawiny maszynką do mięsa. Dodaję cukru tyle, ile
zajmowała miazga w misce, przez jakiś czas czekam, aż się cukier
rozpuści mieszając od czasu do czasu, nakładam do słoików umytych w
zmywarce (65 st.), zakręcam i do piwnicy.
R
|