Data: 2011-09-15 10:02:21
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 15 Sep 2011 09:32:12 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>
>>>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do
>>>>>>>> słoika, czy potrzeba pasteryzować?
>>>>>>>> z
>>>>>>>
>>>>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące,
>>>>>>> bardzo dobrze się przechowują.
>>>>>>
>>>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>>>
>>>>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>>>>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>>>>> się świetnie. J.
>>>>
>>>> Nie ryzykowałam nigdy "niepasteryzowania" - za dużo ich robię, żeby mi
>>>> się np zepsuło 30 słoików...
>>>
>>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>>
>> 30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)
>
> Nie zamierzam się licytować.
"30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty..."
;-P
> Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
> za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
Ja mam zawsze "zdecydowanie za dużo" - ale jakoś znika ;-PPP
--
XL
|