Data: 2004-01-18 13:57:32
Temat: Re: dania z ryzu
Od: Nessie <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa Miecznikowska wrote:
> Szukalam roznych dan z ryzu ale jakos nic odpowiedniego nie znalalzlam.
> W sumie to zalezy mi na czyms w miare smacznym, niedrogim i szybkim w
> przygotowaniu (znaczy nie dluzej niz 1,5h)
Gdy już zupełnie nie mam czasu, siły i chęci, robię jednogarnkowiec z
ryżu z warzywami (zimą - mrożonymi z gotowych mrożonek pod tytułem
"leczo"; dorzucam też mrożone pieczarki własnej roboty) i posypuję
tartym serem. Technologia produkcji bardzo prościutka:
Rozgrzać olej na wielkiej patelni / w rondlu / woku i podsmażyć suchy
ryż (pół filiżanki na osobę), ewentualnie dorzucić cebuli. Wrzucić w to
warzywa z mrożonki i podlać odrobiną wody, zamieszać, zminimalizować
'gaz', przykryć i iść sobie na 15-20 minut. Potem wrócić, sprawdzić, czy
ryż doszedł, zredukować nadmiar sosu. Posypać bazylią i doprawić
czosnkiem. Posypać tartym żółtym serem na talerzu. I już. Lepsze niż
zupki z kubka, a roboty wcale nie ma dużo więcej.
Ryż musi być długoziarnisty i najlepiej "parboiled", bo inaczej istnieje
ryzyko, że wyjdzie budyń.
Nessie
|