Data: 2007-10-18 16:04:48
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia Plitmik pisze:
> Krystyna Chiger pisze:
>
>> A powinno? Co prawda niezbyt często używam zamrożonego mięsa, ale
>> rozmrażam je tylko dla kotów, bo jedzą surowe. Do gotowania/pieczenia
>> nigdy.
>
> Rozmrażają chyba Ci, którzy nie myją przed zamrożeniem?
>
>
>
Przed zamrożeniem nie powinno się myć mięsa, bo skraca to czas
przechowywania w dobrym stanie po zamrożeniu.
Ja nie myję mięsa przed zamrożeniem, lecz rozmrażam i wtedy myję.
Dlatego uważam, że rozmrażanie jest wtedy uzasadnione. Poza tym zdarza
się, że głęboko zamrożone mięso aż do chwili zawrzenia rosołu czy
podczas przygotowywania pieczeni jest wewnątrz jeszcze zamrożone, jeśli
gotujemy/pieczemy na ostrym ogniu. Wtedy jakość mięsa gotowanego jako
np. sztuki mięsa czy pieczonego jako pieczeni jest gorsza - nie jest
równomiernie ugotowane/upieczone, jest twardsze, bardziej łykowate i
trudno określić czas gotowania/pieczenia.
--
XL wiosenna
|