Data: 2007-10-18 17:00:24
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: Romer <f...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hey,
Mięso należy rozmrozić chocby po to by otrzymac wspanialy, aromatyczny
rosoł. Uważam że jest to wystarczający argument.
Gotując rosół lub bulion z zamrożonego kawałka mięsa - to połowa czasu
gotowania zejdzie na rozmrożenie owego kawałka a druga połowa czasu to
już temperatura gotowania która powoduje natychmiastowe ścięcie mięsa,
więc nie ma tu już czasu na powolne, najlepiej bardzo powone
przechodzenie substancji aromatycznych i smakowych do wywaru, przez co
rosłól jest 'cienki'.
Rosół najlepiej zacząć od zblanszowania kawałków rozmrożonego mięsa
(szybkiego obgotowania 1min, w gorącej wodzie)
i wylania tej popłuczyny. W tym etapie wszystkie resztki krwi, płynów
z mięsa wydostających się podczas rozmrażania etc. ulegają ścięciu a
potem usunięciu, przez co rosół będzie bardziej klarowny i czysty.
Następnie mięso należy umyć pod bieżącą wodą.
I dopiero teraz nastawić w zimnej wodzie, podgrzewając powoli aby mógł
zachodzić proces ekstrakcji smaków i wszystkich "dobrych" składników
do rosołu.
Tak przygotowany rosół będzie bardziej odżywczy! Nie będzie to tylko
żółtawa woda o smaku mięsa!!!
pozdrawiam,
Roman
|