Data: 2011-01-30 19:36:29
Temat: Re: do wyrabiania ciasta chlebowego
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeżeli piszesz o 'wyrabianiu' to chyba myślisz o ciaści na chleb pszenny albo
mieszany na drożdżach ?
Z korzyścią dla podniebienia spróbuj może upiec chleb czysto żytni na zakwasie,
jest trochę zabawy, ale jeżeli kubki smakowe masz w porządku to szybko zapomnisz
o (nawet własnym) chlebie na przemysłowych drożdżach.
Ciasta na chleb żytni na zakwasie nie trzeba wyrabiać, wsytarczy tylko dobrze
wymieszać. Z pewnym trudem ale 1 kg takiego ciasta spokojnie wymieszasz
trzonkiem drewnianej łyżki w misce.
Jak bardzo upierasz się przy 'wyrabianiu' i drożdżach to wersją najbardziej
ekomiczna bedzie chyba jakaś najtańsza maszyna do chleba ale na raz takiej
ilości ciasta nie wyrobi.
pozdrawiam,
TomekD
|