Data: 2011-01-30 20:22:27
Temat: Re: do wyrabiania ciasta chlebowego
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2011-01-30 20:36, niebożę TomekD wylazło do ludzi i marudzi:
> Jeżeli piszesz o 'wyrabianiu' to chyba myślisz o ciaści na chleb pszenny
> albo mieszany na drożdżach ?
>
> Z korzyścią dla podniebienia spróbuj może upiec chleb czysto żytni na
> zakwasie, jest trochę zabawy, ale jeżeli kubki smakowe masz w porządku
> to szybko zapomnisz o (nawet własnym) chlebie na przemysłowych drożdżach.
>
> Ciasta na chleb żytni na zakwasie nie trzeba wyrabiać, wsytarczy tylko
> dobrze wymieszać. Z pewnym trudem ale 1 kg takiego ciasta spokojnie
> wymieszasz trzonkiem drewnianej łyżki w misce.
Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.
Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
|