Data: 2019-12-01 14:51:20
Temat: Re: domowe wino wytrawne
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Stefan napisał:
>> Czy w warunkach domowych jest to wykonalne ze składników takich
>> jak np. jabłka? No i żeby alkoholu było tak z min. 12%?
>
> da się i to bez większych trudności
> https://www.przepis-kulinarny.pl/wino-z-jablek-id214
5.html
Przeczytałem. Ten przepis-kulinarny potwierdza to, co było w pierwszej
odpowiedzi w tym wątku. Wymienione są składniki:
- 10 litrów soku/moszczu z jabłek
- 2,73 litra wody
- 3,6 kg cukru
- drożdże winiarskie
Dla porównania sięgnijmy do historii, do Polski Jagiellonów. Znana data,
rok 1410, to nie tylko bitwa pod Grunwaledem, ale też receptura na zacier
do bimbru:
- 10 litrów wody z leśnego potoku
- 4 kg cukru
- 10 dag drożdży
Różnica taka, że jedna z czterech torebek cukru została zastąpiona sokiem
z jabłek. Nie wiem co to takiego to wino "sztuczne sklepowe" wymienione w
przepisie, być może chodzi o wino marki "Czar sołtysa", którego receptura
może odbiegać od naturalngo procesu produkcji zacieru na księżycówkę.
--
Jarek
|