Data: 2007-03-30 13:48:07
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
" Nixe" <n...@f...pl> wrote in message news:euj034$b7s$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> W wiadomości <news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegro
ups.com>
> JaMyszka <f...@g...com> pisze:
>
> > Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
>
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i
powstaje
> tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego
w
> miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
Do tego trzeba mieć filtr RO...
|