Data: 2011-02-23 13:24:57
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-02-23 11:05, Panslavista pisze:
> Chyba nie umiesz gotować. Trzeba dzień wcześniej fasolę namoczyć, na drugi
> dzień odlać wodę, nalać świeżej i zagotować. Następnie odlać tę wodę i
> fasolkę przełożyć do szybkowara do wrzątku lub bulionu (na fasolkę po
> bretońsku zalać dwa cm ponad poziom fasoli, na zupę tyle, ile tej zupy ma
> być.
Ja moczę przez noc (ok 12 godzin) w letniej wodzie w ciepłym miejscu, następnie
odlewam wodę i
gotuję na wolnym ogniu w bulionie do czasu gdy będzie al'dente, potem dodaję resztę
składników i
gotuję powoli do miękkości, gdy fasolka jest już odpowiednia to ewentualnie
zagęszczam.
Bulionu natomiast dodaję dwa razy tyle ile jest fasoli, część i tak odparuje, a część
zostanie
wchłonięta przez samą fasolkę podczas gotowania, a poza tym nie lubię gdy fasolki
jest zbyt dużo,
wolę umiarkowaną ilość
|