Data: 2011-02-24 13:13:36
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: malgorzata <m...@p...onet.eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-02-24 12:47, fatima pisze:
> "malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
> news:ik4rpr$pt2$1@news.onet.pl...
>> Ze względów zdrowotnych ww nie wolno gotować pod przykryciem
>
> Gosia wyjasnij bardziej szczegółowo
> - czy kwestia w zatrzymaniu jakiś substancji?
Aż tak mądra nie jestem ;). Wiem to od mojej śp. mamy, która kiedyś mi
to tłumaczyła, ale nie chciało się dokładnie słuchać - niestety.
Zapamiętałam tylko wniosek. Generalnie chodzi o to, że wymienione
zielska mają w sobie jakieś substancje chemiczne, które podczas
gotowania muszą/powinny wyparować, by jedzenie łatwiej się trawiło.
Gotowane pod przykryciem kumulują w sobie "coś" (chyba jakieś związki
siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
dla organizmu.
To tak na szybko.
Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę
podesłać.
pozdrawiam
M.
|