Data: 2001-09-24 18:17:01
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel Stankiewicz <r...@p...interia.pl> wrote:
> Witam !
>
> Chcialbym zrobic gulasz watróbkowy (podobno nazywa sie to fois gras). Nie
> wiem jak sie to robi, ale ma kolor brazowy :)
>
> Czy ktos moglby podac mi przepis ?
Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
tuczonych gesi. Nieco kosztowny delikates jak na surowiec do gulaszu,
ale jak chcesz koniecznie sprobowac, oto skladniki wegierskiego
porkoltu, czyli po naszemu gulaszu z gesich watrobek wg. Karoly Gundla:
800 g gesich watrobek
80 g smalcu
180 g cebuli
20 g slodkiej papryki w proszku
200 g swiazej papryki w strakach
100 g swiezych pomidorow
Sposob wykonania -- jak klasycznego porkoltu -- znajdziesz bez trudu w
archium naszej grupy.
Wladyslaw
|